Tillbyggnad med bygglov
Före
Efter
Bygg till befintligt hus
En tillbyggnad är en utökning av en befintlig byggnad. Det innebär att man lägger till en ny del till en redan existerande byggnad, till exempel en extra våning, ett rum eller ett garage. Syftet med en tillbyggnad kan vara att öka boytan, förbättra funktionaliteten, eller förändra byggnadens utseende. För att genomföra en tillbyggnad behöver man ofta bygglov, beroende på projektets omfattning och lokala regler.
När krävs bygglov för en tillbyggnad?
I Sverige krävs bygglov för vissa tillbyggnader, medan andra kan genomföras utan tillstånd. Generellt sett behövs bygglov om du planerar att göra en tillbyggnad på din huvudbyggnad som ökar dess volym, till exempel genom att lägga till ett extra rum, ett garage eller en våning. Även större utbyggnader som överskrider 15 kvadratmeter och inte omfattas av de så kallade attefallsreglerna kräver bygglov. Om tillbyggnaden påverkar byggnadens yttre utseende, som fasaden eller takets form, behöver du vanligtvis också ansöka om bygglov. Dessutom gäller särskilda regler om du bygger närmare än 4,5 meter från din tomtgräns utan grannens godkännande.
Det finns dock vissa undantag där bygglov ändå krävs. För byggnader som ligger i områden med detaljplan kan det finnas särskilda krav som innebär att även mindre förändringar kan kräva bygglov. Om byggnaden har ett kulturhistoriskt värde, kan restriktionerna vara ännu strängare och kräva bygglov för nästan alla förändringar.
Tillbyggnad utan bygglov
Vissa tillbyggnader kan dock göras utan bygglov. Attefallstillbyggnader på upp till 15 kvadratmeter är oftast undantagna från bygglovsplikt, så länge de uppfyller vissa krav, de får exempelvis inte placeras för nära tomtgränsen.
Det är viktigt att komma ihåg att reglerna kan variera beroende på vilken kommun du bor i, så det är alltid en bra idé att kontakta bygglovsavdelningen i din kommun för att få klara besked om vad som gäller för just ditt byggprojekt. Vi hjälper er med bygglovet!
Planerar du en tillbyggnad?
Har du planer på att bygga ut ditt hem men känner dig osäker på bygglovsprocessen? Vi på Bygglovsbutiken Arkitekt AB har en lång och gedigen erfarenhet av att hjälpa kunder från den första idén till en färdig tillbyggnad. Vi tar hand om hela processen, så att du kan känna dig trygg genom varje steg. Ni finner vårt arkitektkontor på Eklandagatan 17 i Göteborg.
Boka ett kostnadfritt möte!
Ni kommer att träffa minst två av våra erfarna husbyggnadsarkitekter – Per Ekberg, Andreas Lindblom och Pontus Hedström. Inför mötet skickar vi ett mail med några viktiga förberedelseuppgifter om ert nuvarande hus. Denna information är avgörande för att vi ska kunna planera och skapa ett framtida projekt som är genomförbart och anpassat efter era behov. För att allt ska bli rätt från början är det viktigt att vi har korrekta uppgifter redan från start.
Välkomna att kontakta oss för ett kostnadsfritt första-skissen-möte. I slutet av vårt första-skissen-möte får ni ett kostnadsförslag för arbetet med bygglovsritningar osv för er tillbyggnad. Boka en tid genom att ringa 0739 – 19 45 69 eller maila (lägg in ditt telefonnummer i mailen så att vi kan ringa upp dig).
Bra att tänka på innan du börjar
Innan du startar med skisser och bygglovsritningar är det viktigt att förbereda några punkter. Vi på Bygglovsbutiken Arkitekt AB hjälper dig genom hela processen. Allt börjar med ett kostnadsfritt möte där våra erfarna arkitekter guidar dig vidare.
Kolla upp kommunens regler och detaljplan
Innan vi påbörjar ritningsarbetet, kontrollera med din kommun vad som gäller för din fastighet. Detta kan oftast göras med ett enkelt telefonsamtal. Du behöver känna till fastighetsbeteckningen och kan beställa en nybyggnadskarta som underlag. Det är viktigt att veta om ni kan höja taket, bygga på en våning eller utöka ytan mot tomtgränsen. Kontrollera även om fastigheten omfattas av några begränsningar i detaljplanen.
Gör en budget
Vad får tillbyggnaden kosta? Tänk på både den nya delen och eventuella förändringar i det befintliga huset. Vi har lång erfarenhet och kan hjälpa dig att få en realistisk bild av kostnaderna. Tänk också på att du kan nyttja ROT-avdraget för att minska kostnaderna.
Planera din tillbyggnad
Se över befintliga ritningar och kontrollera att de stämmer med verkligheten. Om ritningarna saknas eller är felaktiga kan vi hjälpa till med uppmätning. Fundera på grunden (källare, torpargrund, platta på mark), materialval och design. Anpassas tillbyggnaden till det befintliga huset, eller vill ni skapa något nytt? Tänk också på markens beskaffenhet och om sprängning behövs. Kanske räcker det med en attefallstillbyggnad som bara kräver en bygganmälan?