Tillbyggnader i Göteborg och Västsverige
Bygg till huset med våra fem finurliga steg - alltid med Bygglov eller Bygganmälan. Arkitekterna med egna handplockade byggare.
Arkitekterna i Göteborg med en unik helhetssyn på tillbyggnader och bygglov.
Bygga ut huset. – Bygglovsbutikens specialitet sedan många år. För oss är det självklart att tänka och rita utbyggnader på hus på samma självklara sätt som man bygger hus; den bärande konstruktionen först – de synliga yttre fasaderna sist. Ett ny helhet i fem smarta steg. I praktiken – ett helt nytt hus. Om ni vill – med våra egna byggare – En totalentreprenad. Häng med på resan där vi med fem kluriga och pedagogiska steg visar hur vi tillsammans arbetar oss framåt – till den färdiga tillbyggnaden. Resultatet blir nu en helt ny större genomtänkt helhet. Vi ritar gärna i 3D, enklare att förstå den nu nya större byggnaden.
Före
Efter
Boka tid för ett kostnadsfritt möte för att bygga till huset med oss!
2024 – Bygglovsbutikens arkitektkontor finns nu i nya större lokaler, mitt i centrum av Göteborg – Eklandagatan 17 vid Korsvägen, där får ni ett kostnadsfritt första-skissen-möte. Boka en tid – Använd kontakt eller ring 0739 – 19 45 69 alternativt mail . Viktigt att du meddelar ditt telefonnummer i ditt mail. Vi ringer upp, vi har ofta lite frågor och en massa mer information om hur man gör med både bygglov och själva bygget.
Ni kommer att träffa minst två av oss samtidigt, Per Ekberg, Andreas Lindblom, Pontus Hedström – alla erfarna husbyggnadsarkitekter. Innan mötet får ni ett mail med viktiga ”hemuppgifter” som handlar om huset i dagsläget – viktigt för oss att veta – så att det går att planera det som ska bli i framtiden. Allt måste bli på riktigt, därför viktigt med rätt information redan från början. Vi avslutar alltid vårt första-skissen-möte med att ni får ett kostnadsförslag för det fortsatta arbetet med bygglovsritningar och bygget av er utbyggnad.
Arkitekter, skisser, bygglov och proffsbyggare på samma gång. En arkitektritad tillbyggnad med fem smarta steg:
- Innan det kostnadsfria "första-skissen-mötet" med våra arkitekter i Göteborg:
- Kolla med er kommuns bygglovsenhet vad ni får göra! Kräv kommunen på ett konkret svar om vad som är formellt tillåtet att göra när ni vill bygga om och bygga till! Gäller både fritidshus och permanenthus. Kommunens aktuella detaljplan är viktig att ta hänsyn till. Be att få ut en kopia från kommunen. De flesta detaljplaner finns nu dessutom på nätet. Sök bara på detaljplan och namnet på er kommun.
- Ta fram tidigare gjorda ritningar på huset och fastigheten och kontrollera om det stämmer hyfsat med dagens verklighet. Om ni inte har några ritningar sparade – prova med er kommuns arkiv. Där bör finnas äldre inskannade bygglovsritningar som vi kan ha nytta av. Be bara få kopior på allt de har!
- Fotografera huset både utvändigt och invändigt! Samtliga utvändiga fasader! Maila bilder till oss – skicka 10 – 15 bilder. Det är viktigt att veta hur det ser ut idag – för att kunna utforma det som ska bli.
Under första-skissen-mötet hos oss på Eklandagatan 17 i Göteborg är alla våra datorer helt bannlysta, vi lyssnar, vi skissar och använder all vår tekniska erfarenhet och arkitektkompetens att hitta den lösning som fungerar bäst i varje specifikt fall. Det finns inga standardlösningar, inga genvägar om allt ska fungera. Tänk på att all er information och era önskemål är viktiga för slutresultatet vid en utbyggnad! Vi avslutar skissmötet med att ni får ett realistiskt kostnadsförslag för det fortsatta arbetet. Det statliga rotavdraget är en faktor du bör tänka på vid ombyggnader och tillbyggnader, en hel del att tjäna… Nu är ju dessutom boräntan på väg ner!
Nytt Bygglov kräver: Ny planlösning och ny tvärsektion - alltid HELA det nu större huset. - vi visar i 3D om ni vill...
Start projekt bygga till med BYGGLOV i ”skarpt läge”
Våra genomtänkta skisser leder nu fram till ett CAD-ritat förslag baserat på det material som hittills har samlats ihop. En genomtänkt helt uppdaterad planlösning för hela huset inför framtiden och – precis lika viktigt: En måttsatt tvärsektion lodrätt rakt genom tillbyggnaden så att det befintliga huset och den nya delen fungerar ihop.
Detta är en logisk start med planen och konstruktionen – allt ritas både horisontellt och vertikalt. Vi måste följa kommunens regler om max byggbara ytor och ibland begränsningar i byggnadshöjd (detaljplanen för området). Tvingande regler för tillgänglighet måste vi också följa där detta blir aktuellt. (handikappsregler).
Ritningarna i en bygglovsansökan ska vara 2D-ritningar som bilderna nedan, men vi ritar ofta i 3D – Vi kan rotera hela huset och det blir lättare att leva sig in i de olika delarna av huset. Du kan komma att se ditt nya hus på stor skärm i butiken. 3D-ritningar och bilder på några av våra Byggprojekt: bygglovsbutiken.se/byggprojekt/
- Hela husets fasader arkitektritas och uppdateras av oss.
– Nu ett helhetstänkande med den nya tillbyggnaden av huset – alla hela fasader som blir förändrade .
Den uppgraderade och mer omfattande planlösningen samt den nya tvärsektionen ligger nu till grund för hela husets nya yttre fasader. Under resans gång har det helt säkert parallellt diskuterats placering av t ex nya fönster, fasadmaterial mm, och nu finns tillräckligt material för att skapa ett fasadförslag för alla yttre synliga delar av huset som förändras. Vi ska redovisa alla hela fasader kommer att se annorlunda ut efter du byggt ut huset.
Även fasadritningarna i din bygglovsansökan ska vara 2D-ritningar som bilderna nedan, men vi arbetar ofta i 3D – lättare att leva sig in i de olika delarna av huset – både utsida och insida. Här några bilder på några av våra aktuella byggprojekt – både fotografier och 3D-illustrationer: bygglovsbutiken.se/byggprojekt/
Nu blir det självklart varför man alltid ritar inifrån husets konstruktion och skelett “utåt” till fasaderna när man bygger till ett hus. Det är ju så man gör när man bygger hus! Det blir absolut inga ”kulisser” – allt fungerar ihop och tillbyggnaden blir på detta sätt en naturlig självklar del av huset. En säker lösning för ett korrekt resultat. Vi ritar ”bygglovsritningar på riktigt”, inte bara för kommunens godkännande…
- Formell bygglovsansökan för en arkitektritad utbyggnad.
En bygglovsansökan ska bestå av en skriftlig ansökan och formella professionella bygglovsritningar, alltid med måttsatta huvudmått och en genomtänkt konstruktion.
Den nu större byggnadens planlösning ska redovisas tydligt, alla de hela fasader som förändras (det brukar bli minst 3 nya kompletta fasader, alltså inte bara den delen som ni bygger till). Dessutom ska en lodrät tvärsektionsritning med en genomskärning redovisas vid ansökan om bygglov för tillbyggnad för att förklara konstruktionen och alla höjdmått. I de flesta fall gör vi också en baskonstruktion för de nya byggnadsdelarna på den del du vill bygga till – något vi är ganska ensamma om. Baskonstruktionen ligger till grund för en mer utförlig formell konstruktionsritning, om din kommun kräver detta. Baskonstruktionen är också en absolut nödvändighet för att en byggentreprenör ska kunna ta fram ett kostnadsförslag för hela jobbet – med byggmaterial.
Inga kulisser. Allt ska vara på riktigt. Anpassat. Rätt konstruktion. Allt genomtänkt till en ny helhet.
Detta har vi jobbat med i mer än 20 år i våra lokaler på Eklandagatan i Göteborg. Det har blivit en hel del utbyggnader genom åren…
Er kommun kräver vid ansökan om bygglov också att hela det nya, nu lite större husets mått redovisas på en situationsplan (en karta oftast i skala 1:400). Brukar kallas “ENKEL Nybyggnadskarta” i Göteborg och de flesta andra kommuner. Kartan kan ni oftast beställa i pdf-format på kommunens egen hemsida, ange bara aktuell fastighetsbeteckning.
Själva den formella ansökan gör ni genom att ni loggar in med Bank-ID. Bifoga det ritningspaket vi kommit överens om i pdf-format som vi gemensamt har tagit fram. Vi hjälper till om ni får problem, kommunerna har lite olika rutiner för ansökan.
Inför nästa steg – Startbeskedet kan kommunen begära mer formella konstruktionsritningar förutom våra bygglovsritningar. med baskonstruktion. Vi hjälper dig naturligtvis med detta också. Ofta i samråd med er tänkta byggare – kanske ni redan valt byggentreprenör – eller genom våra egna byggarentreprenörer.
Husbygget - kanske med våra egna byggare? Jämför gärna!
Efter bygglovet kommer den kanske viktigaste delen: Själva bygget!
Ni kan snabbt få ett kostnadsförslag på tillbyggnaden av huset av någon eller några av våra egna byggare – både för jobb och byggmaterial, allt är naturligtvis baserat på våra bygglovsritningar. I praktiken är det ofta mer än själva utbyggnaden som ska byggas eller byggas om. Vid större förändringar kräver lagen en certifierad kontrollansvarig för ert kommande bygge. Det är er kommun som bestämmer när detta behövs.
Vi har Peter och Fredrik från Byggperspektiv AB ”inhouse”, fristående kontrollansvariga byggnadstekniker som dessutom kan vara till stor hjälp med sin byggerfarenhet och kontakter med de flesta kommuner.
20 års erfarenhet av bygglov och tillbyggnader i Göteborg med omnejd.
Nu har vi också egna byggare. Så att allt blir på riktigt.
Med hundratals utbyggnader runt Göteborg bakom oss har givit oss en ganska bra uppfattning om hur mycket en tillbyggnad av huset kostar att bygga och hur kostnaderna fördelas mellan jobb och material. Glöm inte att utnyttja det nu höjda rotavdraget.
Vi har valt ut flera välrenommerade byggare som vi kan rekommendera för våra kunder. Ni får flera av varandra oberoende kostnadsförslag. Jämför gärna med flera byggare – se bara till att ni får kostnadsförslag baserat på samma material: Bygglovsritningarna med vår baskonstruktion.
För alla våra kunders skull har vi tagit fram en enkel men viktig ”din kravlista på byggare” som ni får av oss redan vid ”första-skissen-mötet”. Tanken är att ni ska känna säkerhet inför en stor investering. Vi vill att byggentreprenörer ska använda rätt formella avtal, alla inblandade ska ha yrkesbevis som visar tillräckliga kunskaper i byggande och gällande regelverk. Mer om våra byggare: https://www.bygglovsbutiken.se/byggare/ Naturligtvis får ni använda egna byggare som ni har goda erfarenheter av. Testa flera möjligheter!
Eller tänker ni en mindre "Attefallstillbyggnad" som inte behöver bygglov?
Om ni planerar en något till ytan mindre utbyggnad av huset, en så kallad attefallstillbyggnad, se tillbyggnad max 15 kvm med det som kallas bygganmälan. Tänk bara på att det krävs exakt samma ritningar som för att vanligt bygglov.
Eller är kanske planerna att bygga på en våning? Ett "taklyft".
Eller har ni tankar att bygga till en helt ny våning? Se taklyft eller påbyggnad. Även här krävs fullständiga bygglovsritningar och ett smart konstruktionstänkande.
Tillbyggnad med arkitekt - En extra CHECKLISTA inför husritningar och bygglov i Göteborgsområdet med alla kranskommuner: Härryda, Kungsbacka, Bollebygd, Mölndal, Partille, Lerum, Alingsås, Ale, Borås, Lilla Edet, Öckerö, Tjörn och Orust
BRA ATT TÄNKA PÅ – REDAN NU… För att spara in på tid och kostnader.
Några viktiga punkter i en checklista A till D – bra att tänka på innan starten med skisser och bygglovsritningar för en ansökan om bygglov eller bygganmälan för att kunna bygga ut huset. Inte så krångligt som det verkar – vi som är ett rutinerat arkitektkontor för bygglov hjälper er i alla led. Starta med ett kostnadsfritt första-skissen-möte hos oss! Våra arkitekter har mycket att berätta!
A. KOMMUNENS REGELVERK – DETALJPLAN – BYGGLOV
Kontrollera med kommunen hur ni får bygga till huset! Detta bör ni göra innan första mötet, det brukar räcka med ett telefonsamtal till kommunen. Ni bör veta fastighetsbeteckningen när ni ringer. Beställ också en detaljkarta avsedd för tillbyggnad, brukar kallas ENKEL nybyggnadskarta. Det är i stort samma regler om ni vill bygga till ett fritidshus eller ett permanenthus.
- VIKTIGT! Kontrollera vilka eventuella begränsningar för bygglov som finns i det som kallas kommunens ”detaljplan”. I vissa områden finns ingen detaljplan. Detta KAN vara en fördel.
- Får ni t ex höja yttertaket eller bygga på ytterligare en våning?
- Åt vilket håll tillåts huset växa? Finns “prickmark” på kartan där man bara undantagsvis får bygga?
- Har tomten redan maximalt utnyttjad när det gäller max tillåten byggnadsyta på
tomten? Hur mycket får ni bygga ut huset? - Får man bygga till närmare tomtgräns än 4,5 meter? Detta kan skilja mellan olika områden.
- Begränsad tillåten takvinkel Medelmarknivå Begränsad “byggnadshöjd” Begränsad nockhöjd? Bilden förklarar begreppen.
TOTALHÖJD, BYGGNADSHÖJD och MEDELMARKNIVÅ:
Totalhöjd är byggnadens högsta höjd (utan skorsten) från medelmarknivå.
Den viktigare Byggnadshöjden, som ibland är begränsad beräknas från markens medelhöjd vid byggnadens fasad och ett plan som med 45 graders lutning mot huset berör husets yttertak. Utstickande takfot kan räknas bort. Tänk på att t ex en takkupa kan påverka byggnadshöjden på huset.
B. KOSTNADER FÖR ATT BYGGA TILL HUSET – GÖR EN BUDGET!
- Vad får den nya delen du bygger till huset kosta? Kanske det befintliga huset behöver ändras? Viktigt att ni tänker huset i sin helhet, inte bara utbyggnaden som ligger i fokus just nu. Kontakta oss gärna, efter hundratals tillbyggnader har vi ett grepp om
den verkliga prisbilden och hur kostnaderna är fördelade. Kanske ett snack med banken innan vårt möte - Vad ska prioriteras rent ekonomiskt? Funktioner? material? exteriör? (här kräver lite eftertanke, mycket går hand-i-hand) Efter 20 år med tillbyggnader har vi bra koll på kostnader och hur de fördelas i ett byggprojekt.
- Kan det räcka till med en Attefallstillbyggnad med bygganmälan? – Max 15 kvm utvändigt mått!
- Tänk också på att nyttja rotavdraget på själva utbyggnaden. Pengar att tjäna!
C. PLANERING AV EN TILLBYGGNAD SOM I DE FLESTA FALL KRÄVER BYGGLOV.
Finns aktuella ritningar på den befintliga byggnaden? VIKTIGT! Stämmer nuvarande ritningar med verkligheten idag? Mät gärna huset – om huset t ex är tilläggsisolerat stämmer troligen inte de gamla ritningarna. – mät helst husets yttermått och ytterväggarnas tjocklek –
så justerar vi efter verkligheten. (ytterväggarna mäter ni t ex genom ett fönster)
- Det finns inga ritningar att få tag i … Då behövs kanske en helt ny
uppmätningsritning? Vi har en manual hur ni mäter, ni klarar säkert detta själva!
Kontakta oss gärna för mer information. - Den nya delen – Funderar ni på uppvärmd källare, torpargrund eller ”platta på mark” i
utbyggnaden? Tre olika sätt att bygga till huset – själva grunden som allt står på… - tillbyggnaden ovan mark: Trästomme, lättbetong eller betong? En blandning?
- Kan befintliga väggar rivas, om det skulle behövas? Kolla bärande väggar. Vi bör kunna se på ritningen vilka väggar som är bärande och som man därför bör undvika att förändra för mycket.
- Den nya tänkta delen av huset: Är det en plan tomt eller en sluttningstomt? Kan grävare och transporter komma fram?
- Sprängning? Behövs detta? Hur ser marken ut?
- Ska utbyggnadens design anpassas till den befintliga byggnaden? Eller ska helheten förändras? Våra erfarna arkitekter kan visa olika sätt att komma framåt.
- Räcker det med en bygglovsbefriad ”Attefallstillbyggnad” som får vara max 15 kvm? Det handlar om att man gör en Bygganmälan med ritningar mm från oss. Kan bli en snabbare hantering hos kommunen.
- Fasadmaterial? Trähus, puts, tegel? Blandat?
- Takmaterial? plåt, betongpannor? Lyssna på våra råd!
- Behöver ni tilläggsisolera hela det befintliga huset? Kanske ny fasad även på hela den befintliga byggnaden?
- Kanske större nya glaspartier?
- Nya rumsfunktioner i huset? Speciella önskemål om nya rumssamband i samband med tillbyggnaden?
- Vilka nya funktioner ska in? I befintlig del? I den nya delen? Vissa rum kanske ska byta funktioner?
- Nya uteplatser, terrasser, kanske med utvändiga trappor??
- Kan en påbyggnad av en våning vara ett alternativ? Ett tips – kolla max tillåten byggnadshöjd med kommunens detaljplan.
D. UPPHANDLINGEN AV DIN UTBYGGNAD, KANSKE EN TOTALENTREPRENAD? Passa på att utnyttja det nu utökade rotavdraget för renovering och tillbyggnad!
- Använd de nya färdiga arkitektritade bygglovsritningarna som förfrågningsunderlag. Entreprenadform? Det handlar om att bestämma vem som ska göra vad! Ta in offerter på hela utbyggnaden. Vi har ett eget TOTAL-projekt i Göteborg – ”HOUSE on demand”, där våra egna byggare i de flesta fall vill göra en totalentreprenad. Vi skickar gärna ut våra byggare när vi kommit en bit på vägen med ritandet.
- Utse ansvarig byggare och lagstadgad kontrollansvarig. Er kommun avgör från fall till fall om licensierad kontrollansvarig behövs. Vi har egen kontrollansvarig inhouse i projekt HOUSE on demand. En kontrollansvarig ska anmäla till byggnadsnämnden när
bygget är färdigställt genom att sända in ifylld kontrollplan. Du erhåller då ett slutbevis. - Ta gärna del av vår KRAVLISTA på byggare som vi har tagit fram för er säkerhet. Ni får denna vid vårt första möte.
- Tidplaner och budget. Diskutera med byggare.
- Kanske vill du bygga själv, helt eller delvis eller ska vi diskutera en totalentreprenad?
Utbyggnader är vår specialitet. Ett helhetstänkande i flera logiska steg kommer att hjälpa er hela vägen fram till ett nytt större och smartare hus. Från skisstadiet till arkitektritade skräddarsydda bygglovsritningar och till slut ett färdigt hus. Som välkända arkitekter har vi 20 års erfarenhet av ritande och byggande av tillbyggnader i Göteborg med omnejd. Fråga oss gärna om hur du kan utnyttja rotavdraget. Pengar att tjäna! Vi arbetar i klassiskt 2D men vid komplicerade tillbyggnader blir det ofta 3D-illustrationer – lättare att följa projektet steg för steg.
Ring gärna någon av oss arkitekter på Bygglovsbutiken 0739-194569 eller maila till – Ny butik/kontor Eklandagatan 17 i Göteborg – vid Carlanderska sjukhuset. Välkomna titta in så kan vi berätta vad vi gör.